Το Εργαστήρι Γραφής στο Έναστρον Βιβλιοκαφέ/Εκδόσεις δημιούργησαν η Ευτυχία Παναγιώτου και ο Βαγγέλης Μπέκας.

2_edΗ Ευτυχία Παναγιώτου (γεν. 1980) σπούδασε φιλοσοφία στην Αθήνα και νεοελληνική φιλολογία στο Λονδίνο. Ολοκλήρωσε τη διδακτορική της διατριβή στη νεοελληνική ποίηση. Εργάζεται στην Αθήνα ως επιμελήτρια εκδόσεων (έως τώρα συνεργάστηκε με τις εκδόσεις: Πόλις, Gutenberg, Γαβριηλίδης, Μελάνι, Μοντέρνοι Καιροί), μεταφράζει ποίηση, γράφει δοκίμια και κριτικές για λογοτεχνία σε περιοδικά και εφημερίδες.  Εδώ και μερικά χρόνια οργανώνει και συντονίζει το Εργαστήρι Ποιητικής Τέχνης. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία (19ος-21ος) στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ.

Έγραψε τα βιβλία ποίησης:

Χορευτές, Κέδρος, 2014· 2η έκδοση 2015 (υποψηφιότητα για το κρατικό βραβείο ποίησης Κύπρου και για το βραβείο ποίησης του περιοδικού Ο αναγνώστης)

Μαύρη Μωραλίνα, Κέδρος, 2010· 3η έκδοση 2015 (τρίτο βραβείο ποίησης καλύτερου βιβλίου νέου ποιητή· υποψηφιότητα για το κρατικό βραβείο ποίησης Κύπρου και για το βραβείο ποίησης του περιοδικού Διαβάζω)

μέγας κηπουρός, Κοινωνία των (δε)κάτων, 2007· 2η έκδοση 2014

Μετέφρασε τα βιβλία ποίησης:

Ανν Σέξτον, Ερωτικά ποιήματα (Μελάνι, 2010· 2η έκδοση 2015)

Ανν Κάρσον, Η ομορφιά του συζύγου (υπό έκδοση)

Τα τελευταία χρόνια εξερευνά τα όρια της γραπτής ποίησης απολαμβάνοντας το διάλογο με άλλες μορφές τέχνης (βίντεο, μουσική). Δείγματα της συνομιλίας της με άλλους καλλιτέχνες καθώς και κριτικές και συνεντεύξεις της θα βρείτε στο blog που διατηρεί: https://exwtico.wordpress.com/.

Για απορίες σχετικά με το εργαστήρι επικοινωνείτε κατευθείαν μαζί της στο eftychia.ergastirigrafisπαπάκιgmail.com. 

bekas_photo

O Βαγγέλης Μπέκας γεννήθηκε στην Πρέβεζα το 1976. Tον Φεβρουάριο του 2017 αναμένεται το νέο του μυθιστόρημα Μαύρο Φυλαχτό από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ενώ το 2015 έλαβε το 1ο βραβείο πρωτότυπου σεναρίου μεγάλου μήκους για το έργο του Η χύτρα από την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας.

Το 2009 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα, Tο 13ο υπόγειο, ενώ το 2011 ακολούθησε το μυθιστόρημα Φετίχ, και τα δύο από τις εκδόσεις Μπαρτζουλιάνος. Το τρίτο του μυθιστόρημα, Οι αισιόδοξοι, κυκλοφόρησε το 2013 από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης. Συμμετείχε επίσης στις συλλογές διηγημάτων: Ιστορίες βιβλίων (συλλογικό, εκδόσεις Καστανιώτη, 2014) και Crisis 10+1 (συλλογικό, εκδόσεις Βακχικόν, 2012). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί ακόμα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ δύο από αυτά, «Τα σκοτάδια» και «Το μεγαλύτερο έγκλημα», έχουν δραματοποιηθεί και ανεβαστεί σε θεατρική παράσταση (Μάιος 2012).

Δραστηριοποιείται στην καλλιτεχνική ομάδα Barouak, η οποία ασχολείται με την παραγωγή βιντεοποιημάτων και άλλων οπτικοακουστικών project, ενώ παράλληλα, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, καταπιάνεται και με το σενάριο. Εκτός από το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου, το 2014 του απενεμήθη Έπαινος στον ετήσιο διαγωνισμό της Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος στην κατηγορία διασκευασμένο λογοτεχνικό έργο, για σενάριο μεγάλου μήκους που βασίστηκε στο μυθιστόρημά του Tο 13ο υπόγειο.

Τα τελευταία χρόνια διδάσκει επίσης δημιουργική γραφή (Σπίρτο, 92art, Ορίζοντας Γεγονότων, Βρυσάκι) και συντονίζει την έρευνα και το σχεδιασμό των εκδηλώσεων που αφορούν το Βραβείο Νέου Λογοτέχνη του λογοτεχνικού περιοδικού Κλεψύδρα.

Περισσότερα για το έργο του συγγραφέα μπορείτε να διαβάσετε στο προσωπικό του blog: https://barouak.blogspot.gr/.

Advertisements